Hur länge får man stanna som gäst?

Är du på besök hos en vän och undrar hur länge man kan stanna?

Jag hade en gång en väninna som studerade juridik. Hon hade inte alltid tid att umgås men när hon väl hade tid satt hon hos mig i 8 timmar i sträck. Hon kunde inte ens känna av om hon var för mycket. Även om man inte har tid att umgås så ofta innebär det inte att man ska stanna hos någon i 8 timmar. Det ultimata för att umgås med vänner är 2-3 timmar sedan behöver man sjunga på den sista versen.

Stannar man i 8 timmar innebär det att du både äter frukost, lunch och middag hos dina vänner och då har du varit där väl länge. Jag var också väldigt ung och visste inte riktigt hur man sa i från. I dag brukar jag säga till folk att jag kan umgås under en viss tid och sedan måste jag i väg.

Häromdagen var jag hos en väninna för att hjälpa henne att packa upp varor då hon just hade flyttad. Jag hjälpte henne under ca 2 timmar och under den tiden så vilade jag två gånger. En gång för att äta pannkakor och en gång för att dricka en kopp kaffe som hon hade ordnat. Sedan sa hon att i dag skulle hon inte packa mer. Sedan la hon till att jag fick stanna om jag ville. Jag förstår fina vinkar att hon var trött och behövde vara ensam också. Jag ursäktade mig genom att säga att jag hade annat att göra och det var bra att vi slutade tidigare. Som gäst säger du inte “jag går så att du får vila”. Du ska inte skuld lägga folk när du går. Det ingår också i vett och etikett reglerna att aldrig ge skulden till andra eller spela på dåligt samvete.

Konsten att umgås utan att trötta ut dina vänner enligt vett och etikett regler.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *