Okategoriserade

Hår

Alla har vi olika

Alla kan inte få långt hår. Längden på ditt hår bestäms av hårsäckens livslängd som i sin tur bestäms av DNA. Tillväxtenfasen pågår mellan två till sex år och då detta beror på generna så beror det på hur långt hår kan bli.

Allt hår är dött och saknar både nerver och blodtillförsel och den levande delen när det gäller håret är hårsäcken som hårstrået växer från. Håret består av protein, vatten, mineraler, pigment fettliknande ämnen som kallas lipider. En kluven hårtopp kan man inte läka eftersom man inte kan bilda nya celler som ersätter de som har slitits bort.

En människa har normalt mellan 90.000 och 150.000 hårstrån på huvudet. Ett hårstrå lever mellan två och åtta år och växer cirka en centimeter i månaden och vi tappari 100 hårstrån om dagen. Blonda personer har fler hårstrån än mörkhåriga som har fler än rödhåriga.

Grått hår beror på nedsatt pigment och när vi får grått hår baseras på genetik. Vitt hår däremot saknar helt pigment. Du kommer inte att få fler gråa hår om du plockar bort ett. Däremot kan det gråa hårstrået växa ut igen om du inte får bort hårsäcken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *