Ljus och stearin

Ljus är en mysfaktor

Jag älskar att tända ljus nu när det börjar bli mörkt. Och ljus finns ju i så många storlekar och modeller. Och jag antar att dom vanligaste är värmeljusen. Sen finns det ljus i olika färger och också i olika dofter. Jag har testat många modeller och storlekar under åren och det är kul att mixa dom.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg tycker jag att det är kul att ta reda på saker och nu har jag forskat lite när det gäller stearinljus.

Stearinljus

Stearinljus uppfanns i Frankrike runt 1825. 1830-talet såg Lars Johan Hierta  stearinljus i London och bestämde sig för att sprida den nya uppfinningen i Sverige och grundade Liljeholmens stearinljusfabrik 1839.

Men hur görs stearinljus egentligen ?

Stearin görs av fett från växter eller djur och är en blandning av två fettsyror, palmitinsyra och stearinsyra.

Det äldsta sättet att göra stearin är stöpning som man gör för hand och stoppar veken i smält stearin. Men man kan också gjuta ljus genom att hälla smält stearin i en form.

Jag vet inte om jag blev nått mer klokare när det gäller det där. Men jag funderar på om man ska prova att göra egna ljus. Vi får se. Då kan man ju välja form och storlek själv och så kan man tillsätta en doft man tycker om.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *