En tanke

Man tänker mer som äldre

När man går i skolan så gör man – förhoppningsvis – det som ska göras. Man läser sina läxor och pluggar till sina prov för att få ett så bra betyg som möjligt. Men tänker man verkligen på allt som man lär sig. Ja, är man intresserad av något ämne så lägger man självklart lite mer jobb på det man ska.

Tanke

Jag kom och tänka på en sak häromdagen när jag åt frukost och hällde upp mitt glas mjölk. Hur görs egentligen mjölk ? Det kanske låter jättekonstigt eller knäppt, men man tänker egentligen inte på det. Utan man häller upp det där glaset och dricker eller använder det i maten.

Mjölk

Först och främst måste kossorna som finns på ladugårdar föda en kalv. Det har inte jag tänkt på kan jag säga. Och dom måste vanligtvis få en kalv per år. Korna mjölkas sen i cirka tio månader innan de sinläggs två månader innan nästa kalvning,

Kornas råmjölk stelnar mycket snabbare ön vanlig mjölk så den får inte gå med den vanliga mjölken som skickas till mejeriet och pastöriseras.

Pastöriseras kommer jag ihåg att vi pratade om i skolan, men tänkte man egentligen på vad det innebär. Inte för min del men jag vet att jag hade kompisar som både ville bli veterinärer och som var mer intresserade. Så dom förstod nog hela vägen från ko till mjölk mer än mig.

Nu när jag är äldre har jag lärt mig att pastörisering är “uppvärmning av livsmedel till en viss temperatur”. Det för att ta död på vissa bakterier under en viss tid och för att mjölken ska hålla sig länge.

All mjölk som säljs i Sverige måste pastöriseras. Först var det för att begränsa spridningen av tuberkulos, så nu för tiden är det för att eliminera andra organiser.

Jag tycker det är rätt så kul att kolla sånna här saker efter min skolgång så det kommer jag fortsätta med här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *