Tvätta av fönstren om du ska få gäster

Visst går det att göra rent fönstren på vintern

Ska du ha gäster på middag så ska du verkligen inte ha smutsiga fönster. För att slippa skämmas över smutsiga fönster så se till att tvätta så många du kan.

Enligt vett och etikett reglerna så gäller det att man storstädar om man ska ha folk hemma på en stor middag. Även om det bara är en person du ska bjuda hem så ska du se till att dina fönster är rena.

Nu när solen börjar titta fram mer och mer sp syns smutsen på fönstren mycket mer än vad man vill. Visst skiner solen på vintern också, men det är inte på samma sätt och det syns definitivt inte lika mycket. Visst kan man tvätta fönstren på vintern också. Det är väl ganska onödigt då det kommer att snöa och regna om vartannat under både höst och vinter. Så snart är det dax att tvätta av fönstren, och det vill man ju inte stå och göra när det är kallt. Speciellt inte nu när elpriserna är så höga och man vill inte släppa in kylan i huset genom att ha öppet några fönster eller dörrar.

Tvätta av fönstren

När jag var liten så vet jag att min mormor och morfar använde tidningspapper när dom tvättade av sina fönster. Det kanske är några som fortfarande gör, men idag finns det både bra rengöringsmedel och trasor att köpa. Du kan också göra ditt egna medel när du ska tvätta av fönstren.

Tvätta av fönstren

Det enklaste du kan göra själv är att hälla några matskedar diskmedel och om du vill några deciliter ättika i en hink med varmt vatten. Ättikan är bra för den löser upp ingrodd smuts både på  fönster och karmar. Börja med att tvätta av fönsterkarmar och lister innan du börjar med själva fönstret. Du kan antingen dra av smutsen sedan med en fönsterskrapa eller använda en trasa.

Mikrofibertrasorna som kan köpa idag i butikerna är jättebra att använda och du kan gnugga bort smutsen över rutan. Sen använder du en ren trasa och torkar av och där finns det tunnare mikrofiberdukar som är just till fönster att köpa. Annars tar du en vanlig trasa.

Färgfläckar och flammiga fönstren

När man tvättar fönsterna så kanske man upptäcker att det är fläckar som man missat om man till exempel har målat sitt hus. Färgfläckarna har lämnat av små prickar på fönstren och dom går inte bort med trasan du använder. Doppa då en trasa i lite lacknafta och gnugga på prickarna. Sen kan du fortsätta att tvätta fönstren.

Tänk på att putsar du dina fönster i strålande sol så får du vara ganska snabb. Värmen av solstrålarna gör att medlet du använder torkar snabbt och gör det då också flammigt. Använd mycket vatten och var snabb med skrapan.

Vid minusgrader

Är det så att det fortfarande är kallt ute eller till och med minusgrader kan man ha i lite rödsprit eller spolarvätska i det varma vattnet. Det gör att vattnet inte fryser på fönstret. Det går att tvätta fönster ner till minus femton grader, men det är ju inget som man rekommenderar. Då ska det verkligen vara något speciellt för att man ska behöva göra det. I köket kanske fönster blir smutsigare fortare än dom andra rummen på grund av att man steker maten. Då kan man ju torka av fönstren inomhus bara lite försiktigt om dom inte är för kalla. Detsamma gäller om man har hundar som står med sina tassar på balkong- eller altandörren.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *